Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, "Bosna Hersek İslam Birliği Kadrolarının Eğitimi-Zorluklar ve Bakış Açıları" konulu sempozyum düzenlendi.
Bosna Hersek İslam Birliği ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliğince düzenlenen sempozyuma, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Hasan Atlı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ünal'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.
Kavazovic, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, İslam'ın en doğru şekilde anlatılması için Bosna Hersek İslam Birliği çalışanlarının eğitiminin önemli olduğunu vurgulayarak ülkede din hizmetleri kadrolarının oluşturulmasında, belli başlı bazı sorunlar yaşandığını kaydetti.
Kavazovic, İslam dünyasına hizmet verecek alışanların eğitiminin daha iyi olması temennisinde bulunarak, "Türkiye'den gelen dostlarımızın tecrübelerini önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Erbaş da Bosna Hersek'teki din görevlilerinin yetiştirilmesini konu alan sempozyumda tecrübelerini paylaştıklarını aktararak, "Türkiye'de gerçekleştirmiş olduğumuz hizmet içi ve ihtisas eğitimlerinin Bosna Hersek'te nasıl gerçekleştirilebileceğini ele aldık." diye konuştu.
Erbaş, Bosna Hersek'te makamlı ezan okunmamasına ilişkin de "Ezanın gönül tellerini titretir derecede okunması gerekir. Sabah ezanını saba makamında, öğle ezanını uşşak, ikindi ezanını rast, akşam ezanını hüzzam ve yatsı ezanını hicaz makamında okumak bizim medeniyetimizde oluşmuş bir gelenektir. Burada bu geleneğin oluşmadığını biliyoruz. Bu konuda Türkiye ile ortaklaşa çalışmalar düşünülebilir." ifadelerini kullandı.
Saraybosna Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Atlı ise Bosna Hersek İslam Birliği ile birçok alanda işbirliği yaptıklarını belirterek, Bosna Hersek'in talebi üzerine Diyanet İşleri Başkanlığının tecrübelerini paylaşmak üzere böyle bir sempozyum düzenlendiklerini söyledi.
Bosna Hersek'ten din görevlileri, müezzin ve imamların Türkiye'de eğitim almalarının uzun zaman gerektirdiğine işaret eden Atlı, güzel ezan okuma ve dini musiki konularında Türkiye ve Bosna Hersek'te kısa zamanlı programlar yaptıklarını aktardı.
Sempozyum kapsamında ayrıca, "Geçmişten Günümüze Diyanet İhtisas Eğitimi", "Ülkemizdeki İlahiyat Fakültelerinin Her Kademede Din Görevlisi Yetiştirme Programları", "Batı Ülkelerindeki İslam Birliği Kurumlarında Çalışanların Eğitimi" ve "Bosna Hersek'teki İmam Kadrolarında Zaman ve Değişen Düzenin Etkileri" konulu oturumlar düzenlendi.