Başkanlık tarafından hafızlık eğitimini daha etkin ve verimli hale getirmek amacıyla fiziki açıdan gerekli donanıma sahip kurslarda, hizmetin gerektirdiği yeterliğe sahip öğreticilerce yürütülmesi çalışmalarına aralıksız devam ediliyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, hafızlık eğitimi programını da çağdaş eğitim bilimlerinin verilerinden yararlanıp hazırlanarak, 2010'da uygulamaya koydu. Hafızlık geleneğinin güncelleştirilmesine ve bu eğitimin sistemleştirilmesine kılavuzluk etmesi hedeflenen program, Kur'an ezberleme yanında öğrenci merkezli bir din eğitimini öngörüyor.
Hafız sayısına, 18 Temmuz'da yapacakları sınavla yenilerinin ekleneceğini anlatan Albayrak şöyle konuştu:
"Son 3 yılda 4+4+4 eğitim sistemiyle ortaokulda da hafızlık yapmak için fırsat oluştu. Şu an ortaokulda hafızlık eğitimine devam eden 20 bin öğrencimiz var. Şimdi çocuklarımız ortaokul birinci sınıfta Kur'an kursuna kayıt yaptırıyor. Çocuklarımızın orta 2 veya 3'te bir yıl kayıt dondurma hakkı var ve hafızlığa devam ediyorlar. Öğrencilerimiz ortaokul döneminde hafızlık düşünüyorsa 20 Haziran'da bu dönem başlıyor."
Hafızlık eğitimine alınan çocuğun yatılı olarak 3 aylık hazırlık döneminden geçtiğini bildiren Albayrak, bu süreçte başarılı olanların eğitimine devam ettiğini kaydetti.