29.01.2014

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca işitme engelli vatandaşlar için Kuran kursu öğreticilerine işaret dili eğitimi veriyor

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanlığınca işitme engelli vatandaşlar için Kuran kursu öğreticilerine işaret dili eğitimi veriyor.

Başkanlığımız Rize Müftü Yusuf Karaali Eğitim Merkezi'nde başlayan ve 81 ilden 147 Kuran kursu öğreticisinin katıldığı eğitimlerde, Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Belgin KONARILI ilk derse girdi. Konarılı, yapılan çalışmaları inceleyerek öğreticilerden bilgi aldı.

Konarılı, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, iki yıl önce başlattıkları çalışma sonucu din eğitiminde birliktelik olmadığını gördüklerini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı din kültürü öğretmenleri, Diyanet'e bağlı Kur’ an kursu öğreticileri ile Türk Dil Kurumundan üyeler ve işitme engelli kişilerle uzun çalışmalar sonucu dini kavramlar sözlüğüne bağlı kalarak "Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğünü" hazırladıklarını söyledi.

Kuran kursu öğreticilerine yönelik çalışmaların yarıyıl tatili ile başladığını ifade eden Konarılı, şöyle konuştu:

"Rize'de, Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü ‘nün nasıl kullanılacağı konusunda eğitim alacaklar, yaklaşık 15 günlük eğitimin ardından aldıkları eğitimleri 81 ilde uygulamaya koyacak ve sınıflar oluşturulacak. Rize'de, Diyarbakır'da, İstanbul'da, İzmir'de, Türkiye'nin her yerinde işaret dili din eğitimini tamamlamayı amaçlıyoruz. Çok önemli bir proje. Çok iyi sonuçlarla bize geri dönecektir. Şimdiye kadar ihmal ettiğimiz işitme engelli vatandaşlarımıza din eğitimini gönül huzuru içerisinde vermiş olacağız."

Konarılı, oluşturdukları sözlüğün sadece Türkiye'de değil Türkiye'nin dışındaki bütün İslam coğrafyasında kullanılabilecek nitelikte olduğunu kaydetti.

İSLAM COĞRAFYASINDA BİR İLK

Konarılı, İslam coğrafyasında daha önce Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü oluşturulmadığını belirterek, "Sadece Hristiyan camiasında Hristiyan dini kavramları var. Araştırmalarını yaptık. Peygamber işaretini incelediğimizde herkesin yaptığı işaret Hazreti İsa'yı işaret ediyor. İslam dünyasında bu kavramlar yok. Biz İslam dünyasına cevap verebilecek şekilde sözlük oluşturduk, ama bu bir İslam dini işaret kavramlar sözlüğüdür. İslam'a ait dini kavramlar sözlüğünün en kapsamlı ve altyapısı sağlam çalışmasını Türkiye yapmış oldu" diye konuştu.